Sudety ZachodnieSudety ZachodnieSudety Zachodnie
  Top » Sudety Zachodnie » Miejscowości,
dzielnice,osady
» Pobiedna » Recenzje
Imieniny dziś obchodzą:
Cieszysława, Estera, Jan, Joanna, Maria, Mokij, Wincenty, Zuzanna, Zula,
Porozmawiaj na forumForumPorozmawiaj na forum
 |  Moje Konto
Kategorie
Drogi, trasy,
rozdroża
 (23)
Grupy skalne,
skały, skałki
 (55)
Miejscowości,
dzielnice,osady
 (61)
Przełęcze,doliny,
Obniżenia
 (35)
Rezerwaty Przyrody,
Parki
 (3)
Strumienie,rzeki,
stawy,mokradła
 (86)
Szczyty gór,
wzgórza,pagórki
 (108)
Zabytki przyrody,
kultury,ruiny
 (10)
Losowe zdjęcie
Świeradów - tedy będą szusować narciarze
Świeradów - tedy będą szusować narciarze
Autor/Przesłał: Marian Folusz
Regiony
Forum
Aktualnie na Forum:
1 gości
Temat: Ostatnia odpowiedź:
piszcie nowości Brak odpowiedzi
Chrośnica 29-08-2017 08:26
Anonymous
jura
Rozhledna Eliška Brak odpowiedzi
Dziwna tablica w Ciszycy Brak odpowiedzi
Wspomnienia ze Strażnicy WOP 11-02-2015 21:42
andrzej s.
Ostatnio w albumie:

Tytuł Szkoła Podstawowa im. K. Makuszyńskiego w Pobiednej
Wysłał/a: RenataS
Wysłany: 09 01 2011 11:07:45

Tytuł Szkoła Podstawowa im. K. Makuszyńskiego w Pobiednej
Wysłał/a: RenataS
Wysłany: 09 01 2011 11:07:11

Tytuł Szkoła Podstawowa im. K. Makuszyńskiego w Pobiednej
Wysłał/a: RenataS
Wysłany: 09 01 2011 11:06:37
Co nowego? więcej
maj 2018
- Dzień jak codzień
- Dzień dzisiejszy
- Warto zobaczyć

News
2006-12-23 18:55:59


Czermnica
Szybkie Wyszukiwanie
 
Wpisz słowo aby wyszukać miejsce.
Wyszukiwanie Zaawansowane
Szukaj w Google
Google
Informacje
Bibliografia
Ksiega Gości
Regulamin GOT
Dekalog Turysty Górskiego
Korzystanie z Serwisu
Kontakt
Pobiedna 401-474m n.p.m.
od meffer Data Dodania: poniedziałek, 17 lipiec 2006 15:15:40
Witam ponownie!
Pani Theddy wiele nam Pani wyjasnila z tymi wlascicielami Palacu i z tym zdjeciem zamieszczonym przez Pana Tadeusza. Kazde pani slowo jest dla nas bezcenne poniewaz bardzo trudno znalezdz jakiekolwiek informacje o tym co sie dzialo w Pobiednej i na palacu w tamtych czasach oprocz slownikowych danych. Jesli bedzie mogla nam Pani cos jeszcze napisac to bardzo prosimy nawet o takich najbardziej normalnych (dla pani babci) rzeczach o zyciu codziennym i zwyczajach panujacych na palacu. Sama Pani zreszta czytajac forum widzi jak trudno jest dowiedziec sie cokolwiek na temat dawnej Pobiednej. Zycze Pani duzo zdrowia i sily aby mogla jeszcze odwiedzic nasza Pobiedna.Obiecuje ze skorzystam z pani adresu i napisze.
Pozdrawiam wszystkich.

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od meffer Data Dodania: poniedziałek, 17 lipiec 2006 15:02:36
Witam Serdecznie.
Panie Robercie piszac o drewnianych budynkach przy wiezy Wilhelma nie mialem na mysli ul Hetmanskiej tylko te ktore byly przy samej wiezy. Jeden byl pietrowy w ktorym na dole byla restauracja, a na gorze pokoje hotelowe. Obok byl mniejszy budynek - moze jakis gospodarczy. Oba budynki byly drewniane i dlatego mysle ze nie rozebrano ich na cegly. Juz wiemy ze kopula spadla z wiezy sama - moze ktos podac dokladniejsza date - bo domyslam sie ze budynki zniknely wczesniej, a kopula spadla pozniej. Panie Robercie dotarla wiadomosc na Pana poczte?
Jesli byla juz mowa o ulicy Hetmanskiej to czy ktos wie jaka nzwe nosila ona przed wojna?
Panie Andrzeju nikt nie mowi ze Pan ma wiedziec wszystko - ale pare osob takich jak Pan i dowiemy sie wielu "nowych" wiadomosci o Pobiednej.
Panie Tadeuszu przeczytalem na zdjeciu pary ksiazecej ktore pan przeslal " Prinzessin Viktoria Margarethe " - czy to mozliwe, a jesli tak to dlaczego nie" Reuss "?
Pozdrawiam.

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od theddy Data Dodania: poniedziałek, 17 lipiec 2006 14:39:33
Moi drodzy Pobiednianie!
Juz bardzo dawno nic nie napisalam, bo szczerze mowiac praca zawodowa i inne obowiazki nie zostawiaja mi wiele czasu wolnego. Niemal codziennie jednak zagladalam z ciekawoscia, jak rozwija sie forum i z ogromnym zainteresowaniem czytalam wszystkie wpisy. Nie pochodze z Pobiednej, o jej istnieniu dowiedzialam sie dopiero pod koniec lat 90tych ub. wieku, dzieki internetowi... Od tego czasu dwa razy odwiedzilam Pobiedna i jak juz kiedys wspominalam uleglam jej urokowi. Postanowilam ja dokladnie poznac, nie tylko historie, ale i terazniejszosc. Jesli w przyszlosci czas, zdrowie i finanse pozwola, na pewno znowu przyjade. Ogromnym rarytasem sa dla mnie zdjecia starej Pobiednej, obecna widzialam na wlasne oczy, ale te stare fotografie pomagaja mi spojrzec na to z perspektywy mojej babci. Przesylam 2 zdjecia: jedno przedstawia czesc palacowej sluzby w roku 1914, drugie to swiadectwo pracy (tak by to teraz mozna bylo nazwac) wystawione przez ksiezna Marie Felicitas zu Reuss-Köstritz wlasnorecznie. To wlasnie ta ksiezna, ktora pochowana jest na cmentarzu w Pobiednej.
Zyla w latach 1849-1929, od 1877 roku, w ktorym poslubila ksiecia Heinricha XIX. zu Reuss-Köstritz, mieszkala az do smierci w Meffersdorf, czyli Pobiednej. Ksiaze, ktory umart w 1904 roku tez zostal pochowany na tym cmentarzu. Szkoda, ze nagrobki zostaly spladrowane. Czy jest jeszcze jakis slad po ich grobach? Bylam na cmentarzu, ale nic nie znalazlam, moze po prostu zle szukalam...
Panie Tadeuszu! Czy jest pan pewien, ze to wspaniale zdjecie ksiazecej pary, ktore pan zamiescil dotyczy Meffersdorf? Zdjecie przedstawia bowiem ksiecia Heinrich XXXIII. Reuss-Köstritz (1879-1942) i jego pierwsza zone Victoria Margarete von Preussen (1890-1923). Byl on odleglym kuzynem Heinricha XIX. i umarl w palacu w Staniszowie (Stonsdorf) kolo Jeleniej Gory. Arystokratyczny rod Reussow byl bardzo rozgaleziony, prawie wszyscy pierworodni potomkowie nosili imie Heinrich, stad ta numeracja.
Z tego co wiem, to Meffersdorf nalezal do 1876 roku do rodu von Saldern, potem przeszedl w posiadanie rodu Hohenlohe-Öhringen (ksiezna Maria Felicitas byla de domo Hohenlohe-Öhrigen) i bylo wianem ksieznej. Po jej smierci (byla bezdzietna) pozostalo w posiadaniu jej bratanka. Nie mam niestety zadnego zdjecia tej ksiazecej pary, szkoda, ale moze sie jeszcze gdzies cos znajdzie. Trzeba byc cierpliwym. Chetnie pokorenspuje z zainteresowanymi osobami osobiscie. Moj adres: dzagun@t-online.de. Ale do forum i tak zagladam prawie codziennie i czytam. Czasy tuz powojenne tez sa ogromnie ciekawe... Ale na dzisiaj starczy! Moc pozdrowien dla wszystkich Theddy

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od andrzej gnoiński Data Dodania: poniedziałek, 17 lipiec 2006 14:13:50
Bardzo przepraszam Robercie że nazwałem Ciebie Artur "nie popełnia błędów ten kto nic nie robi"Andrzej G.

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od andrzej gnoiński Data Dodania: poniedziałek, 17 lipiec 2006 14:09:28
Witam wszystkich serdecznie.Trochę mnie tu nie bylo a już jest wiele nowych tematów.Pani Lidio nie jest to dobra wiadomośc,ale wierzę że Pani pokona te dolegliwości i wróci do pełnego zdrowia,czego Pani życzę.Arturze,drewniane domy były na ul. Hetmańskiej.Jeden co prawda niezamieszkały jeszcze nie dawno stał za domem Gicewiczów idąc w stronę strażnicy WOP.W tej chwili już nie pamiętam kto w nim kiedyś mieszkał.Obiecałem sobie że jak jeszcze stoi to muszę go sfotografowac.Odnośnie miejsca spoczynku Gersdorfa nic nie znalazłem.Piszą że urodził się 20.03 1744 w Rengersdorf k. zgorzelca,zmarł 16.06.1807 Unięcice.Wniosek z tego jest jeden-szukamy dalej.Pani Renato proszę nie przeceniac moich wiadomości na temat Pobiednej,a to dlatego że kończą się one na 1968 roku.Wiele z nich niestety wymazał z pamięci nieubłagalny czas.Więc dlatego trzeba to co jeszcze pamiętamy zapisac i przekazac następnemu pokoleniu.Pozdrawiam Andrzej G.

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od Robert.K.-USA Data Dodania: poniedziałek, 17 lipiec 2006 00:12:58
Pani Elu ja mowilem o wierzy Wilhelma ta na kosciele ja takrze pamietam jak stala przechylona ,niektorzy mowili ze to siostra slynnej wierzy we Wloszech :)) ja tez czekalem kiedy spadnie . Pan Andrzej wspomina o klubie tez mowilem wczesniej o fun club lub cos podobnego super sprawa pisze sie na to :))

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od Renata Data Dodania: niedziela, 16 lipiec 2006 22:15:07
Witam serdecznie.
Pani Lidio, mam nadzieję,że przez ten niefortunny upadek ( szczerze współczuję) nie ma Pani złych wspomnień zwiazanych ze szkołą.
A propos logo Klubu. Propozycja Pana Andrzeja jest bardzo trafna.Jestem za.
A pozostali?

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od Lidia Szulc Data Dodania: niedziela, 16 lipiec 2006 18:37:31
Moi Mili! Czytam wszystkie wiadomości z wielkim zainteresowaniem i uwagą ale mogę to robić tylko raz w tygodniu,ponieważ przebywam w Konstancinie na rehabilitacji;która potrwa az niestety cztery tyg.(co za kara!).A wszystko zaczęło się od upadku między innymi na boisku szkolnym w Pobiednej,które pokryte było żużlem( nie wiem,czy ktoś pamięta tamte czasy),potem w szkole średniej upadki na parkiet przy graniu w siatę też zrobiły swoje,a więc poszła łekotka a po niej wszystko co tylko mogło(więzadło krzyżowe,oba poboczne ,cztery operacje no i tak aż do tej pory nie mogę narzekać na brak zajęć. To nie jest, broń Boże,narzekanie ale usprawiedliwienie przed wspniałymi ludżmi,których właśnie bez wyjątku wszystkich serdecznie pozdrawiam. Nie wiem, na kiedy planowane jest spotkanie ale bardzo chciałabym być obecna.Jeżeli chodzi o wieżę to pamiętam jakąś drewnianą przed strażnicą,ale nie wiem czy to o nią chodzi. Dowiedziałam się od rodziców,że ta wieża o której mowa to przed wojną była bardzo znana a w restauracji można było nie tylko wypić dobre piwo ale poznać Czeszki ,które bardzo często odwiedzały to miejsce(mówię o czasach przed wojną)Moj tata pracował z p.Genczewem,który był z pochodzenia Bułgarem i ożenił się z Niemką(jeszcze przed wojną),skończył w Niemczech studia ,był inżynierem i pracował po wojnie w Pluszu a mieszkał na ul. Podgórnejw ostatnim b.ładnym domku po lewej stronie.Na tej samej ulicy za żłobkiem mieszkała także p.Borzęcka.Miała dwie córki ale wyjechała z Pobiednejjrszcze przed nami.Jakież było nasze zdziwienie ,kiedy po przyjeżdzie do Zalesia właśnie ją spotkaliśmy.Ale to taki "dodatek"bo przypomniało mi się w związku z tą ulicą.Jeżeli jeszcze coś ciekawego sobie przypomnę to napiszę o ile mi czas pozwoli. Mój adres to borowik51@buziaczek.pl

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od Elka Data Dodania: niedziela, 16 lipiec 2006 16:34:52
Drogi Robercie
W kuli niestety nie było skarbów - jaka szkoda, faktycznie błyszczała pieknie. W dzieciństwie liczyłam na to, że sama spadnie i będziemy mogli się do niej dobrać. Pamiętam jak rozbierano kopułę, ale nawet nie wiem czy w środku znajdowało się cokolwiek.
Tylko czy my mówimy o tej samej wieży? Bo ja złotą kulę pamiętam na wiezy kościelnej, a nie na Wieży Wilhelma, o której pisałam wcześniej.

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
od Renata Data Dodania: niedziela, 16 lipiec 2006 16:21:09
Króciutko odnośnie maila o spotkaniu klubowiczów.
Myślę,że nie powinniśmy dochodzić, kto kryje się za psedonimami na forum. Jeśli ktoś woli zostać anonimowym, to niech tak będzie.Jego sprawa, jego wola.Uszanujmy to.
Pani LIdio, chyba zrobiła sobie Pani wakacje :-(((

Ocena: 5 z 5 Gwiazdek! [5 z 5 Gwiazdek!]
Wyświetlono rekordy od 751 do 760 (z 937 znalezionych)
Stron: [<< Poprzednia]  ... 71  72  73  74  75  76  77  78  79  80 ...  [Następna >>] 
Powrót Napisz Recenzję
Informacje o regionie
Inne miejsca
Powiedz Znajomemu
 
Powiedz o tym miejscu komuś, kogo znasz.
Recenzje (1084) więcej
Pobiedna
Zapraszam do pomocy w ustaleniu historii palacu w Pobiednej. ..
4 z 5 Gwiazdek!
Kursy walut
Ważniejsze linki
Kamery w sudetach
Pogoda dla Sudetów Zachodnich
Mapa radarowa Polski
Rozkład jazy PKP
MZK Jelenia Góra
PKS Jelenia Góra
KRY-CHAbis (przejazdy Jelenia - Wrocław)
Karkonosze ON-LINE
Sudety - Informator Turystyczny
Wyprawy w Sudety
Sudecki Informator Turystyczny
naszesudety.pl
Twoje Sudety
Miesięcznik "Sudety"
Sudety.it
SZKLARSKA PORĘBA - Baza noclegowa inf. turystyczne noclegi
Oficjalna strona miasta KOWARY
KarkoMega - nocleg w Karkonoszach i Górach Izerskich
Dolny Śląsk - Informacja Turystyczna
Karkonosze - informacje, noclegi, szlaki, miejscowości i historia
Przesieka - serwis internetowy
Borowice
Strona o turystyce rowerowej, Sudety, Jelenia Góra
PTTK Oddział "Sudety Zachodnie"
Dolny Śląsk jakiego nie znacie...
Książański Park Krajobrazowy,Książ,Park Krajobrazowy,Zamek Książ
Strona o turystyce rowerowej, Sudety, Jelenia Góra
Forum Górskie - 321gory
Banery
Jelenia Góra i okolice
Sudecka TopLista
Linki Pozycjonowanie
Jelenia Góra
Toplista YES
TOPLISTA STRON JELENIA GÓRA I OKOLICE!!
Najlepsze z Dolnego Śląska
Polskie góry - toplista
RANKING TURYSTYCZNYCH STRON INTERNETOWYCH
Najlepsze górskie strony
Darmowy katalog stron
....::::GŁOSUJCIE::::....
Czy podoba Ci sie ta strona ?
TakNie

Zobacz wyniki
Darmowy Katalog Stron
Słoneczny Katalog Stron
Katalog stron Sznurki
Katalog stron Grafbox
Darmowy Katalog Stron SEO
Prosty Darmowy Katalog Stron

darmowe liczniki
Copyright © 2003 osCommerce
Powered by osCommerceProfessional & updated by Robalek
Sponsor - "KKF" Jelenia Góra
Mojej siostrze " "